Almás pite

Almás pite

Almás pite

Adag

1

tepsi
Előkészítési idő

30

minutes
Sütési idő

40

minutes

Sok alma, annál kevesebb tészta:) Ideális sütemény őszi hétvégékre

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt (opcionálisan 40 dkg finomliszt + 10 dkg törköly liszt)

  • 25 dkg margarin

  • 8 dkg cukor

  • 2 tojás sárgája

  • reszelt citromhéj

  • 2-3 (púpos) evőkanál tejföl

  • 1 csomag sütőpor

  • 7-8 db nagy alma (~2 kg)

  • 1-1,5 teáskanál fahéj

  • 1 marék mandula (dió, török mogyoró)

  • prézli

  • + maréknyi mazsola azoknak, akik szeretik

Elkészítés

  • Tészta
  • Az 50 dkg lisztbe morzsold bele a 25 dkg margarint.
    Célszerű a margarint apró darabokra vágni, mielőtt a lisztbe rakod. Ezután vegyél a két kezed közé egy marék lisztet, és gyorsan dörzsöld össze a margarindarabokkal.
  • Add hozzá a 8 dkg cukrot, a 2 tojás sárgáját, az 1 csomag sütőport a margarinos liszthez, majd reszeld bele egy fél citrom héját.
  • Adj hozzá 2-3 púpos evőkanál tejfölt.
  • Gyúrd össze kézzel a tésztát.
  • A tésztát érdemes 1 órán keresztül a hűtőben pihentetni.
  • Miután kivetted a tésztát a hűtőből, vedd 2 felé (nem baj, ha nem teljesen egyforma a kettő, mivel az alsó tésztát valamivel nagyobbra kell nyújtani). A tepsi méretétől függően nyújtsd vékonyra mindkét tészta részt.
  • Almás töltelék
  • Reszeld le az almát, majd kézzel nyomd ki a levét egy másik tálba. Így a vizes alma nem áztatja el a tésztát, te pedig nyugodtan megihatod a 100%-os almalevet a sütés közben.
  • A lereszelt almához adj hozzá ízlés szerint cukrot vagy édesítőt, reszelj rá kevés citromhéjat, majd adj hozzá 1-1,5 púpos teáskanálnyi fahéjat.
  • Keverd össze egy maroknyi prézlivel (ez szívja fel a maradék nedvességet).
  • Ízlés szerint feldarabolt mandulát, diót vagy mogyorót, illetve mazsolát lehet a reszelékhez rakni.
  • Almás pite
  • A nagyobbra nyújtott tésztát tedd a tepsi aljába, majd egyenletesen oszlasd el rajta az almás tölteléket.
  • Helyezd rá a második adagnyi kinyújtott tésztát, és illeszd össze a tészták végeit.
  • A kimaradt tojásfehérjét nyugodtan a tészta tetejére lehet kenni, amivel szép fényes színe lesz a süteménynek.
  • Végső soron pedig villával szurkáld meg a tészta tetejét, hogy a sütés közben keletkezett gőz ki utat tudjon magának találni, és ne púposítsa fel a süteményt.
  • 180 fokon, légkeveréssel 40 percig süssük (amíg a tészta teteje aranysárga nem lesz.)

Jegyzetek

  • Érdemes gyorsan morzsolni a margarint, hogy ne olvadjon fel a kezed melege miatt.
  • A hozzáadott tejföl mennyisége függ a tészta állapotától. Ha nem akar összeállni a tészta, érdemes picivel több adat tejföld belerakni (össz. 3 evőkanál).
  • A recept alapján készített almás pite egy hozzávetőlegesen 37×28-as tepsiben sült, vékony tésztához érdemes nagyobb tepsit használni.
  • Ha vékonyabb tésztát szeretnétek, a tészta 1/5-d válaszd le. Ebből kifli formájú aprósüteményt lehet egy külön tepsiben sütni.