Almás pite
Adag
1
tepsiElőkészítési idő
30
minutesSütési idő
40
minutesSok alma, annál kevesebb tészta:) Ideális sütemény őszi hétvégékre
Hozzávalók
50 dkg liszt (opcionálisan 40 dkg finomliszt + 10 dkg törköly liszt)
25 dkg margarin
8 dkg cukor
2 tojás sárgája
reszelt citromhéj
2-3 (púpos) evőkanál tejföl
1 csomag sütőpor
7-8 db nagy alma (~2 kg)
1-1,5 teáskanál fahéj
1 marék mandula (dió, török mogyoró)
prézli
+ maréknyi mazsola azoknak, akik szeretik
Elkészítés
- Tészta
- Az 50 dkg lisztbe morzsold bele a 25 dkg margarint.
Célszerű a margarint apró darabokra vágni, mielőtt a lisztbe rakod. Ezután vegyél a két kezed közé egy marék lisztet, és gyorsan dörzsöld össze a margarindarabokkal. - Add hozzá a 8 dkg cukrot, a 2 tojás sárgáját, az 1 csomag sütőport a margarinos liszthez, majd reszeld bele egy fél citrom héját.
- Adj hozzá 2-3 púpos evőkanál tejfölt.
- Gyúrd össze kézzel a tésztát.
- A tésztát érdemes 1 órán keresztül a hűtőben pihentetni.
- Miután kivetted a tésztát a hűtőből, vedd 2 felé (nem baj, ha nem teljesen egyforma a kettő, mivel az alsó tésztát valamivel nagyobbra kell nyújtani). A tepsi méretétől függően nyújtsd vékonyra mindkét tészta részt.
- Almás töltelék
- Reszeld le az almát, majd kézzel nyomd ki a levét egy másik tálba. Így a vizes alma nem áztatja el a tésztát, te pedig nyugodtan megihatod a 100%-os almalevet a sütés közben.
- A lereszelt almához adj hozzá ízlés szerint cukrot vagy édesítőt, reszelj rá kevés citromhéjat, majd adj hozzá 1-1,5 púpos teáskanálnyi fahéjat.
- Keverd össze egy maroknyi prézlivel (ez szívja fel a maradék nedvességet).
- Ízlés szerint feldarabolt mandulát, diót vagy mogyorót, illetve mazsolát lehet a reszelékhez rakni.
- Almás pite
- A nagyobbra nyújtott tésztát tedd a tepsi aljába, majd egyenletesen oszlasd el rajta az almás tölteléket.
- Helyezd rá a második adagnyi kinyújtott tésztát, és illeszd össze a tészták végeit.
- A kimaradt tojásfehérjét nyugodtan a tészta tetejére lehet kenni, amivel szép fényes színe lesz a süteménynek.
- Végső soron pedig villával szurkáld meg a tészta tetejét, hogy a sütés közben keletkezett gőz ki utat tudjon magának találni, és ne púposítsa fel a süteményt.
- 180 fokon, légkeveréssel 40 percig süssük (amíg a tészta teteje aranysárga nem lesz.)
Jegyzetek
- Érdemes gyorsan morzsolni a margarint, hogy ne olvadjon fel a kezed melege miatt.
- A hozzáadott tejföl mennyisége függ a tészta állapotától. Ha nem akar összeállni a tészta, érdemes picivel több adat tejföld belerakni (össz. 3 evőkanál).
- A recept alapján készített almás pite egy hozzávetőlegesen 37×28-as tepsiben sült, vékony tésztához érdemes nagyobb tepsit használni.
- Ha vékonyabb tésztát szeretnétek, a tészta 1/5-d válaszd le. Ebből kifli formájú aprósüteményt lehet egy külön tepsiben sütni.